Jeg lever på mange måter av og for ideer og relasjoner
– i en av verdens beste byer ;o).
Et årlig høydepunkt i Trondheim er Kosmorama og et annet er Technoport.
I år fant begge disse – pluss Anita Krohn Traaseths 8. mars vorspiel – sted i uke 10. FOR EN UKE!!!
Takket være min særdeles reale og forståelsesfulle mann kunne jeg nyte egouka mi i fulle drag, dvs en massiv overload av inntrykk, folk og følelser, kunnskap og opplevelser.
Tross “stevnekollisjon” ble det 25 filmer på Kosmorama i år. Hvis du har prøvd å se 4-5-6 filmer på en dag vet du hvilken intensivøkt dette er – en fantastisk positiv belastning for tanker og følelser, men tungt for kroppen å sitte så mye stille. Konsentrerte opplevelser som gjør noe med deg.
Technoport leverte sin beste konferanse så langt (den i fjor var også veldig bra ;o).
Tema i år var The Human Factor og konferansen startet med NASA-astronauten Chris Hadfield som holdt et fantastisk foredrag om menneskets utforskning og oppdagelser gjennom tidene. Han klarte faktisk å matche våre forventninger etter tidenes råeste introfilm!
Beste sitat: “Early success is a bad teacher, it just reinforces bad habits”
Inspirasjon til mitt nye favorittspørsmål: “Hvis du hadde hengt utenfor romferja i romdrakten din og holdt deg fast med en hånd… – hadde du sluppet taket?”
Frank Salzgeber fra European Space Agency (ESA) snakket om teknologi laget for romfart som kan gjenbrukes på jorda. Start-ups som gjør dette med ESAs støtte har en suksessrate på 89% (altfor høy egentlig, dette bør jo være risikovillige folk ;o).
“Everyone can be innovative, we just need to add space.”
Beste eksempel: Svenskene som produserte Facit regnemaskiner brukte digitale kalkulatorer fra Japan for å teste om regnemaskinene regnet rett – uten å forstå at de stod med fremtiden i hånda…
Wiebe Bijker fra universitetet i Maastricht var opptatt av sammenheng og gjensidig avhengighet – teknologi kan ikke skapes i et vakuum.
Simone Giertz, The queen of shitty robots, lever av å lage ubrukelige roboter og vise dem frem og fortelle på YouTube og konferanser. “Celebrating failure and daring to be bad at things – it takes practice!”
Hun var opptatt av lek og utforskning – også for voksne – og minnet oss på at våre ideer kan være smartere enn oss. Hennes strategi for å lære teknologi: Ideas first, Tools later, no Books.
Tom Arnøy fra Zedge snakket om vårt behov for personalisering fordi det er så viktig for oss å vise andre hvem vi er – og at vi etterhvert vil få automatisk personalisering av “alt” basert på teknologi (AI) som kjenner oss bedre enn vi gjør selv.
Fun fact: Ötzi hadde 61 tatoveringer – som fortalte andre noe om ham selv.
Karin Knox fra Palantir snakket om hvordan teknologi kan brukes for å øke vår kapasitet og løse problemer som hittil har vært uløselige. Fascinerende muligheter.
Denne debatten var så interessant og spennende at jeg knapt noterte noen ting. Den handlet om samfunn og politikk, tillit og lønnsarbeid, teknologi som løper foran lovverket, polarisering og CERN-forskning nesten utenfor vår fatteevne. For å nevne noe.
Joelle Emerson, Paradigm IQ, ga eksempler på hvordan vi jobber annerledes og bedre sammen med folk som er forskjellige fra oss selv – fordi vi da bruker mer tid på å reflektere over ideene våre. Hun fokuserte også på autopilot og mentale snarveier og presenterte forskning som viser at stereotyper påvirker oss, selv når vi ikke tror på dem…
Dette kan vi frigjøre oss fra (i en viss grad) ved å definere kriterier/sjekklister først og evaluere etterpå (tredje eksempel på bildet).
Mads Bruun Høy, Æra Strategic Innovation, presenterte konseptet Floke hvor de samler ulike interessenter som jobber sammen for å løse adaptive problemer. Nydelig bruk av prosessledelse, design thinking og innovasjon i praksis.
Belinda Parmar, The Empathy Business, fortalte om hvordan de jobber med å styre empati i virksomheter (kultur, kommunikasjon, rutiner, symboler etc) og effekten av “dulting” (nudging) som katalysatorer for større endringer.
“Gender can divide us, Empathy unites us.”
Technoport er ikke bare til inspirasjon, det er også en interessant nettverksarena. Jeg likte veldig godt måten middagen var organisert på, med å samle grupper og sende dem ut på “Dinner crawl” før alle igjen møttes på fest og konsert.
TUSEN TAKK til Lars Kristian Iversen og resten av Technoportarrangørene!
Recent Comments